برای خیلی از ما مقایسه قهوه با چای سیاه میتونه جذاب باشه چون نقش پررنگیرو تو زندگیمون دارن. قهوه و چای جزو محبوب ترین نوشیدنی های جهان هستن. این دو نوشیدنی مزایای زیادی برای سلامتی ما دارن و جدا از ویژگی های یکسانشون، ویژگی ها خاص خودشون رو هم دارن که اونا رو از هم متمایز میکنه.

 

اگه شما هم مثل خیلی از مردم دنیا چای و قهوه زیاد یا به مقدار معینی در روز مینوشید و دوست دارین اطلاعات بیشتری در مورد اونا داشته باشین، این مقاله به شما کمک میکنه تا چای و قهوه رو با هم مقایسه کنین و اونارو بیشتر بشناسین و نوشیدنی مورد علاقتون رو از بینشون انتخاب کنین.

شاید با اینکار بتونیم زندگی سالم و زیباتری رو برای خودمون به ارمغان بیاریم.

با ما همراه باشین…

کافئین ; محرک بی حد و مرز!

کافئین پرمصرف ترین محرک در جهان است.

امروزه بسیاری از نوشیدنی های رایج، از جمله قهوه و چای، فواید و مضراتشون برای سلامتی انسان شناخته شدس.

در حالی که میزان کافئین بستگی به مقدار زمان دم کردن، اندازه و روش تهیش داره ، قهوه به راحتی میتونه دو برابر کافئین رو نسبت به همون مقدار چای فراهم بکنه.

مقدار کافئین درنظر گرفته شده برای مصرف انسان 400 میلی گرم در روزه. یک فنجان 8 اونسی (240 میلی لیتر) قهوه دم کرده حاوی 95 میلی گرم کافئینه. یک فنجون چای دم کرده به هماون اندازه، 47 میلی گرم کافئین داره. با اینکه میزان کافئینشون با هم متفاوته اما به خوبی مزایای سلامتی رو براتون ارائه می دن.

مصرف کافئین ممکنه خطر ابتلا به برخی از بیماری های مزمن را کاهش بده و فعالیت ورزشی، روحیه و هوشیاری شما را بهبود ببخشه. کافئین به عنوان یک محرک قدرتمند برای سیستم عصبی مرکزی شما عمل می کنه، به همین دلیل یک ماده تقویت کننده برای فعالیت های ورزشی شماست. در مورد تأثیر کافئین بر هوشیاری، تحقیقات نشون میده که این ماده عملکرد رو هم در کارهای ساده هم در کارهای پیچیده بهبود می بخشه. مطالعات دیگری نشان میده که کافئین خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را نیز کاهش میده.

و همچنین مصرف کافئین بدن را از بیماریهای زوال عقل، الزایمر، سندرم متابولیک و بیماری کبد چرب غیر الکلی محافظت می کنه.

قهوه در مقایسه با چای سیاه  کافئین بیشتری تو هر وعده داره، اما هر دو نوشیدنی ممکنه مزایای مرتبط با اون رو داشته باشن.

سرشار از آنتی اکسیدان

 

آنتی اکسیدان ها بدن شما رو در برابر آسیب رادیکال آزاد محافظت می کنن، که ممکنه به جلوگیری از بروز برخی بیماری های مزمن کمک کنه.

در مقایسه قهوه با چای سیاه نشون میده که هردو نوشیدنی دارای آنتی اکسیدان ها و در درجه اول، پلی فنول ها هستن که به عطر، طعم و خواص مفید آنها کمک می کنن. بسیاری از گروه های پلی فنول در چای و قهوه وجود دارند.

یک مطالعه لوله آزمایش اخیرا نشان داد که تئافلاوین و تئاروبیژن که در ساختار چای وجود دارن از رشد سلول های سرطانی ریه و روده بزرگ جلوگیری می کنن و در نهایت اونارو  می کشن. مطالعات دیگه ای در برخی از سلول های چای انجام شد، نتایج مشابهی را نشان داد که ثابت کرد، چای سیاه ممکنه خاصیت ضد سرطان داشته باشه اما این مطالعات به تحقیقات بیشتری نیاز داره.

از طرف دیگه ، مطالعات لوله آزمایشگاهی در مورد خواص ضد سرطانی قهوه نشون داده که  قهوه مهار کننده قوی سلول های سرطانیه و بدن رو در برابر سرطان دستگاه گوارش و کبد محافظت میکنه.

گذشته از فعالیت آنتی اکسیدان ها، پلی فنول ها با کاهش میزان ابتلا به بیماری های قلبی مرتبط هستن که از طریق مکانیزم های مختلف محافظ عروق خونی به سلامت قلب کمک می کنن.

در موارد دیگه مصرف این دو نوشیدنی باعت گشاد شدن رگ های خونی و در نتیجه کمک به کاهش فشارخون بالا و با تشکیل پلاک در رگ های خونی باعث کاهش حمله  قلبی و سکته می شود.

در یک مورد از مقایسه چای و قهوه تحقیقات نشون میده که مصرف روزانه 4 فنجان یا بیشتر از چای سیاه 21% و 5 فنجان یا بیشتر قهوه 23% خطر ابتلا به سکته مغزی را کاهش می دهد.(در مقایسه با افراد غیر الکلی)

امکان افزایش سطح انرژی

چای و قهوه میتونن انرژی خوبی به شما بدن اما به روش های مختلف.

افزایش انرژی با قهوه

مقایسه قهوه و چای سیاه نشون میده که کافئین موجود در قهوه باعث افزایش بیشتر سطح انرژی شما میشه. این ماده با افزایش سطح دوپامین و انسداد آدنوزین، خستگی رو کاهش و هوشیاری رو افزایش میده. تاثیر دوپامین روی بدن انسان اینه که ضربان قلب شما رو افزایش میده و اثر خوبی روی مغز شما داره که به خواص اعتیادآور قهوه اضافه میکنه. از طرف دیگه، آدنوزین خواص خواب آوری داره.

بنابراین، کافئین احساس خستگی شما رو کاهش میده. علاوه بر این، مقایسه قهوه و چای سیاه نشون میده که تأثیر قهوه در افزایش میزان انرژی شما تقریباً بلافاصله اتفاق میفته. و اینکه اوج تاثیر اون 15 دقیقه پس از مصرفه.

به همین دلیله که، کسانی که به افزایش انرژی فوری نیاز دارن، مصرف یک فنجان قهوه رو ترجیح میدن

پس یکی نتایجی که از مقایسه قهوه و چای سیاه اینجا داشتیم اینه که اگه به افزایش انرژی فوری نیاز داشتین میتونین از قهوه استفاده بکنین.

تاثیرات چای در انرژی

اگرچه چای کافئین کمتری داره، اما سرشار از ال تیانین، یک آنتی اکسیدان قدرتمنده که مغز انسان رو تحریک میکنه. بر خلاف کافئین، ال تیانین با افزایش امواج الفای مغز، اثرات ضد استرس ایجاد می کنه که این امر به آرامش انسان کمک می کنه. این اثرات تحریک کنندگی کافئین را خنثی می کنه که باعث میشه شما بدون احساس خواب آلودگی حالت روحی آرام اما هوشیاری داشته باشین.

مطالعات نشون میده که مصرف ال تیانین همراه کافئین در چای سیاه ممکنه شما رو تو حفظ هوشیاری و تمرکز کمک بکنه. این ترکیب ممکنه دلیل این باشه که در مقایسه قهوه با چای سیاه، چای سیاه باعث افزایش انرژی و آرامش بیشتری نسبت به قهوه میشه.

هردو نوشیدنی سطح انرژی شما رو افزایش میدن در حالی که قهوه، یک ضربه فوری به شما می زنه و چای آرام بخش تره.

پس اینجا از مقایسه قهوه با چای سیاه نتیجه گرفنیم که اگه خواستین چیزی بنوشین که باعث زیاد شدن انرژیتون همراه با آرامش بشه البته نه به صورت فوری از چای استفاده بکنین.

مزایای کاهش وزن

در مقایسه قهوه با چای سیاه، به دلیل غلظت زیاد کافئین، قهوه می تونه در کاهش وزن بهتون کمک بکنه. این ماده سوزاندن کالری رو 3% تا 13% افزایش میده و تاثیرش تا سه ساعت تو بدنتون باقی می مونه که با این اوصاف بدن می تونه بین 79 تا 150 کالری بسوزونه.

قهوه با کنترل تولید سلول های چربی با خاصیت چربی سوزی در ارتباطه. مصرف منظم قهوه به کاهش بافت های چربی بدن در ارتباطه. از طرف دیگه، به نظر میرسه پلی فنول های چای مانند تیا فلاوین نیز در کاهش وزن نقش دارن. طبق گزارش ها، تیا فلاوین ها لیپاز پانکراس را مهار می کنند ، آنزیمی که نقش مهمی در متابولیسم چربی دارد.

مطالعاتی از مقایسه قهوه با چای سیاه نشون میده که پلی فنول های چای ممکنه غلظت چربی خون را کاهش بدن و از افزایش وزن جلوگیری بکنن. مطالعات دیگه نشون میده که پلی فنول ها باعث افزایش وزن و افزایش چربی میشن. کافئین موجود در قهوه و پلی فنول موجود در چای ممکنه به شما در کاهش وزن کمک بکنه اما برای تأیید این نتایج، تحقیقات بیشتری لازمه.

در این بخش هم از مقایسه قهوه با چای سیاه نتیجه میگیریم که قهوه تاثیر بهتری در کاهش وزن داره.

آیا یکی از دیگری بهتر است؟

اگرچه قهوه با عوارض جانبی متعددی مانند نارسایی قلبی، افزایش ضربان قلب و فشار خون بالا همراهه اما تحقیقات نشون میده که مصرف به اندازه اون  بلامانعه.

هرچند ترکیبات آنتی اکسیدانی آونا متفاوته، اما قهوه و چای سیاه هر دو منبع عالی این ترکیبات مهم هستن که ممکنه در برابر شرایط مختلف از جمله بیماری قلبی و برخی از سرطان ها از شما محافظت بکنن.

از خواص دیگر قهوه میشه به محافظت در برابر بیماری پارکینسون، کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری کبد الکلی اشاره کرد. از طرف دیگه ، چای ممکنه شما رو در برابر حفره ها، سنگ کلیه و آرتروز محافظت بکنه.

قهوه از مقدار کافئین بالاتری در مقایسه با چای سیاه برخورداره، که ممکنه برای کسانی که به دنبال تخلیه انرژی فوری هستن مفید باشه. اما ممکنه باعث ایجاد اضطراب و اختلال خواب در افراد حساس بشه. همچنین به دلیل تأثیر کافئین بر مغز، مصرف زیاد قهوه ممکنه منجر به وابستگی یا اعتیاد بشه.

اگر نسبت به کافئین حساسیت دارین، چای ممکنه انتخاب بهتری باشه. این ماده حاوی ال تیانین، یک اسید آمینه با خواص آرام بخشه که ممکنه در مواقعی که مضطرب هستین به شما کمک بکنه.

علاوه بر این، شما می تونین سراغ گزینه های دیگه ای به غیر از چای سیاه یا قهوه برید، مثل چای گیاهی که میزان کافئین کمتری نسبت به آونا داره اما میتونه مزایای خاص خودش را به شما ارائه بده.

و در اخر می تونیم بگیم که در مقایسه قهوه با چای سیاه این دو مزایای سلامتی مشابهی دارن، از جمله کاهش وزن، ضد سرطان و خاصیت تقویت انرژی اما اگه به کافئین حساسیت دارین می تونین از گزینه های دیگه ای استفاده بکنین.

 

منابعی که برای نوشتن این پست از اونا کمک گرفتم:

healthline.com

wikipedia.org