وبلاگ

کاپینگ قهوه (Coffee Cupping) ؛ چگونه طعم قهوه را بچشیم؟

کاپینگ قهوه

سلام، تو این پست قراره به طور مقدماتی سراغ کاپینگ قهوه بریم. اگر پست های وبلاگ کافیاتو رو دنبال میکنید؛ به خاطر دارید که در پست های قبل صحبت های مقدماتی ای در خصوص طعم قهوه و عوامل تاثیر گذار بر آن داشتیم؛ همینطور با معرفی محبوب ترین قهوه های جهان، ورود مختصری داشتیم به جهان طعم ها و مثال هایی جذاب از پروفایل های طعمی مختلفی که توی یک فنجون قهوه میتونه خودنمایی کنه؛ اما تو این پست تصمیم داریم به اتفاق هم ورودی حرفه ای تر به جهان طعم ها داشته باشیم. با ما همراه باشید… 😉

کاپینگ قهوه

با اجازه اساتید، برای این که مطلب همه پسند باشه از صفر شروع میکنم.
اصلا کاپینگ چی هست؟ آقا قهوه باز ها به چشیدن و تست کردن طعم وعطر قهوه میگن، کاپینگ قهوه یا Coffee Cupping. کاپینگ یه کار تخصصی و حرفه ای در صنعت قهوه به حساب میاد و حتی میتونه به عنوان یه شغل باشه. با این وجود این کار میتونه توسط هر شخصی، از یک شخص حرفه ای گرفته (برای شرکت های تجاری در زمینه فروش قهوه) تا یک فرد معمولی که برای فنجون قهوه خودش اهمیت زیادی قائل هست، صورت بگیره.

 

 

کاپینگ قهوه چطور انجام میشه

یک Taster یا coffee cupper (کسی که کاپینگ قهوه رو انجام میده) به این صورت عمل میکنه:

در ابتدا کار خودش رو با بوییدن خود قهوه آسیاب شده شروع میکنه؛

در مرحله بعد و بعد از دم کردن قهوه دوباره به برسی عطر قهوه می پردازه. اغلب در این مرحله فوم روی فنجون رو کنار می زنند تا عطر اون رو دقیق تر متوجه بشن؛

در مرحله بعد با صدای بلند قهوه را هورت می کشند. هورت کشیدن قهوه باعث میشه قهوه به همراه حجم زیادی از هوا وارد دهان چشنده قهوه (coffee cupper) و این باعث میشه تا طعم قهوه بهتر حس بشه.

 

چشندگان قهوه در این مراحل به چه فاکتورهایی توجه می کنند؟

فاکتور ها و مواردی که کاپرهای قهوه در هنگام کاپینگ به آن ها توجه میکنن:

  • بدنه قهوه یا body: یکی از آن موارد احساسی هست که چشنده از تاثیر بافت قهوه در دهانش ایجاد میشه. به عبارت دیگه احساس دهانی (mouth feel) ای که به اون شخص دست میده مقدار گس بودن قهوه.
  • شیرینی یا Sweetness : چشنده ها به شیرین بودن قهوه توجه می کنن. ممکنه بعضا تعجب کنید؛ ولی با تمرکز بر روی طعم بعضی از قهوه ها یافتن رگه هایی از طعم شیرینی هم امکان پذیره.
  • اسیدیته یا Acidity : چشنده ها به مقدار اسیدی بودن قهوه و احساس طعم های تیز و ترش در اون هم توجه میکنن.
  • چاشنی یا Flavour : آنها به سایر کاراکترهای طعمی داخل فنجان قهوه هم توجه میکنن؛ مثل همون طعم هایی که در خصوص خوش طعم ترین قهوه های جهان ذکر شد.  این خصیصه ها به طور کامل در نمودار چرخ Flavour قهوه (Flavour wheel) نمایش داده میشن.
  • ته مزه یا After taste : کافی کاپر ها به طعمی که بعد از نوشیدن قهوه در دهان به جا می مونه هم توجه می کنن.

کاپینگ قهوه

 

مشخصه های عطری

بعضی از مشخصه های ویژه عطری ای که تست کنندگان در قهوه ها شناسایی می کنن عبارت اند از:

  1.  Wood : عطرهای چوبی طور
  2. Herbal  : عطرهای شبیه به عطر ادویه ها
  3.  fruity  : عطرهای میوه ای مانند
  4. Nut : عطرهای آجیلی طور
  5. Vegetal : عطرهای گیاهی و علفی
  6. Floral : عطرهای به مانند عطر گل ها
  7. Earthy : عطرهای زمینی
  8. Smoky  : عطرهای دودی
  9.  Chocolate : عطرهای شکلاتی طور
  10. Caramel  : عطر کارامل
  11. Chemical : رایحه هایی مثل رایحه مواد شیمیایی و دارویی
  12. Animal like : عطرهای حیوونی
  13. Cereal : عطرهای شبیه به عطر غلات

وسایلی برای کاپینگ قهوه  به در تون میخوره

  • چند عدد فنجان
  • قاشق
  • ترازو
  • آسیاب قهوه
  • برچسب برای کد گذاری فنجان ها
  • ظرف مخضوض برگرداندن (تف کردن)  قهوه چشیده شده
  • فنجان ۱۵۰ میلی لیتری
  • و البته خود دانه قهوه 🙂

کاپینگ قهوه

 

دوستان گلم، همراهان گرامی، اگه هنوز احساس میکنید برای حرفه ای شدن تو زمینه طعم قهوه هوز کار دارید و نیاز دارید با عمیق تر تو این مبحث فرو برید، باید بگم درست احساس میکنید :)) حقیقتش اینه که ما قصد داریم به طور کامل اما پله پله و به شکلی روون تو این زمینه پیش بریم و تو هر پست علاوه بر بالا بردن دانش قهوه ای! شما، فضا و چیدمان ذهنی شما رو برای مطالب بعدی آماده کنیم؛ به طوری که علاوه بر مواجه شدن با جذابیت موضوع متوجه اهمیت بیش تر پیش رفتن تو این زمینه در طی پست های بعدی هم بشوید انشا الله!

مطالب مرتبط:

طعم قهوه و عوامل تاثیر گذار بر آن؛ چگونه به بهترین طعم برسیم؟

خوش طعم ترین قهوه های جهان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *